Sari la conținut
De ce ciocolata Răzvan nu e amară? Răzvan Idicel

De ce ciocolata Răzvan nu e amară?

Intr-un orășel din Mureș, ciocolata Răzvan se prepară în tihnă, cu har de artizan

Ciocolata Răzvan este facută de mine în laboratorul din Reghin după modelul bean-to-bar, cu gândul de a fi un fin moment de răsfăț.

Am vrut să creeez ceva aparte, ce nu a mai făcut nimeni în România, așa am ajuns la această rețetă de ciocolată. Mi-am dorit un gust autentic, fin, elevat, dar și cu o latură de tradițional.

Primul contact a fost experiența avută la shop-ul Mast Brothers din Londra din 2016, unde am avut parte de o introducere în lumea ciocolatei Bean to Bar. A urmat o perioadă de cercetare și diferite încercări, iar în cele din urmă am ajuns în Vilnius la Chocolate Naive, unde l-am cunoscut pe Domantas Uzpalis, unul dintre cei mai mari artizani al noului val de ciocolată de pe glob. Ajuns la el în mica lui fabrică de la periferia orașului, contactul cu toate utilajele fabricate special, după instrucțiunile lui, sacii cu boabe de cacao, ajunse de fermieri din America de Sud, iar discuțiile din jurul produsului, au însemnat enorm în dezvoltarea ciocolatei Răzvan.

 

La Chocolate Naive, unul dintre cei doar 200 de astfel de producători din întreaga lume, ciclul de producție începe cu un bob de cacao uscat. Boabele sunt selectate cu sârguință din ferme de top. Acestea sunt apoi transportate pe vapor către Europa și, în cele din urmă, în Lituania, la casa Chocolate Naive.

Modul de preparare al bobului de cacao este specific casei Naive, încât să fie accentuate anumite caractere dorite. Ciocolata se naște în cele din urmă după o analiză meticuloasă a gustului, culorii, mirosului și texturii.

 

De ce ciocolata Răzvan nu e amară?

Conceptul Bean to bar, de la bobul de cacao la tableta de ciocolată, este procesul de a prepara ciocolata folosind doar ingrediente simple și de foarte bună calitate, urmând cu atenție fiecare pas de producție.

Gustul începe cu prăjirea boabelor. Prăjirea dezvoltă aroma. Cacao suferă o schimbare chimică dramatică în timpul procesului de prăjire, dând naștere la peste 700 de compuși, aproape o treime reprezentând compuși aromatici importanți.

În timpul prăjirii, boabele își schimbă culoarea și devin mai mult sau mai puțin modificate în gust. La boabele mai puțin prăjite, aroma nu este pe deplin dezvoltată, în timp ce la boabele prăjite mai mult gustul plăcut poate deveni foarte afectat sau poate fi chiar înlocuit în întregime de o aromă amară și aspră.

Grija, harul si rețeta sunt componente importante în rezultatul final al ciocolatei Răzvan.

Când prepar ciocolata Răzvan folosesc doar ingrediente de foarte bună calitate, iar rețeta este creată din experiența mea acumulată în călătoriile făcute în căutarea gustului.

Călătoria mea, de gust și de viață, a culminat în acest punct și mă bucur să continui să împart din ROSTUL meu cu voi.


Cu drag,
Răzvan

Articole mai vechi
Articole mai noi

Lasa un comentariu

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate

Coș

Coșul dvs. este momentan gol.

Continua cumparaturile